Εβδομαδα Jacques Deray


Εβδομαδα Jacques Deray

Το πρότζεκτ “Just Food & Cinema” του “Just Winebar” συνεχίζεται για τέταρτη εβδομάδα με τον γάλλο σκηνοθέτη Jacques Deray.

Μετά την εβδομάδα του Sergio Leone και του Ennio Morricone και το αφιέρωμα στη μυθολογία της Αμερικανικής Δύσης, από τις 19 έως 25 Νοεμβρίου, διεισδύουμε στον κόσμο του γαλλικού κινηματογράφου και τον σκηνοθέτη Jacques Deray και δοκιμάζουμε τα πιάτα που εμπνεύστηκε ο chef του JUST.WINEBAR Ηλίας Τσικρίκης.  Για μια ακόμη εβδομάδα παρακολουθούμε σκηνές και ακούμε μουσικές από τις ταινίες του σκηνοθέτη.

Την Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου και ώρα 22:00, σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε ένα μουσικό αφιέρωμα στις μουσικές των ταινιών του Jacques Deray και της γαλλικής μουσικής δημιουργίας που έχουν ετοιμάσει οι Έλενα Γκατζά και ο Βασίλης Ηλίας στο σαξόφωνό.

Στο περιθώριο του “Just Food & Cinema”, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας θα προβληθούν στο αίθριο του JUST.WINEBAR δύο διάσημες ταινίες του Deray, το La Piscine, (1969) την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου και ώρα 20:00 και το “Borsalino”, (1970) την Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου και ώρα 20:00.

Η ταινία La Piscine παραμένει ένα από τα πιο στυλάτα θρίλερ, που διαδραματίζεται σε μια βίλα στο νότο της Γαλλίας με πρωταγωνιστές τους Allen Delon, Romy Schneider, Maurice Ronet και την πρωτοεμφανιζόμενη Jane Birkin.

Η ταινία ρετρό γκάνγκστερ “Borsalino” είναι γαλλοιταλικής παραγωγής,   βασισμένη στην νουβέλα του Ευγένιου Σακομάνο “Οι ληστές της Μασσαλίας”. Πρωταγωνιστούν οι Alain Delon, Jean-Paul Belmondo και η Catherine Rouvel.  Πήρε το όνομά της δε, από το κομψό καπέλο που φορούσαν οι πρωταγωνιστές.

Ο Jacqeus Deray, ως ο γάλλος «συνάδελφος» του Alfred Hichtcock, ήταν γνωστός σκηνοθέτης αστυνομικών θρίλερ.

«Πάντα υπερασπιζόμουν το θρίλερ γιατί είναι ένας πρώτης τάξεως θέαμα», έλεγε. «Το αληθινό αστυνομικό φιλμ είναι ατμοσφαιρικό, έχει αγωνία και δεν στηρίζει τον ερασιτεχνισμό, καθώς επιβάλλει τη δημιουργία κλίματος και την εξέλιξη της δράσης».

Στη διάρκεια της καριέρας του, στόχος του Ντερέ ήταν να δώσει έναν νέο, διαφορετικό τόνο στο αστυνομικό θρίλερ. Όπως έλεγε, «ενδέχεται οι “αστυνομικοί” μου να είναι διαφορετικού τύπου. Αυτό συμβαίνει στο μέτρο που χρειάζομαι για να πετύχω μια κάποια αποστασιοποίηση από τους χαρακτήρες, καθώς και τη βία».

Αν και η καριέρα του Deray ως σκηνοθέτη συνέπεσε με το νέο γαλλικό κύμα, εκείνος είδε τον εαυτό του ως σκηνοθέτη των mainstream ταινιών αφήγησης, που προορίζονταν να ψυχαγωγήσουν, να μην κάνουν καμία βαθιά πολιτική ή καλλιτεχνική δήλωση.

Ευχαριστούμε θερμά, τον Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας για την συνεργασία του, τη βοήθεια και το κινηματογραφικό υλικό που μας  πρόσφερε.