Εβδομαδα Francis Ford Coppola
Το πρότζεκτ “Just Food & Cinema” του “Just Winebar” συνεχίζεται για πέμπτη εβδομάδα με τον σκηνοθέτη Francis Ford Coppola. Από τις 26 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου, διεισδύουμε στον κόσμο του και δοκιμάζουμε τα πιάτα που εμπνεύστηκε ο chef του JUST.WINEBAR Ηλίας Τσικρίκης από την τριλογία του Νονού.
Την Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου και ώρα 22:00, σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε ένα μουσικό αφιέρωμα στις μουσικές της τριλογίας του Νονού και άλλων ταινιών του Coppola από το κουιντέτο ξύλινων πνευστών ‘’Ὁ ἦχος ὡς ἔχει‘’. Μαζί τους στο πιάνο ο Νίκος Έξαρχος.
Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα είναι Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός του κινηματογράφου. Ασχολείται επίσης με την οινοποιία, την έκδοση περιοδικών και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Είναι διάσημος και πολυβραβευμένος για τη σκηνοθεσία του σε κάποιες από τις κορυφαίες ταινίες του αμερικάνικου κινηματογράφου, όπως Ο Νονός και Αποκάλυψη τώρα. Μαζί με τον Τζόρτζ Λούκας έχουν ιδρύσει την εταιρία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών American Zoetrope.
Από τα σισιλιάνικα cannolis μέχρι τη σάλτσα ντομάτας με λουκάνικο, το φαγητό παίζει ένα δυναμικό και συμβολικό ρόλο στις ταινίες του Francis Ford Coppola.
Ο Νονός (1972), σε σκηνοθεσία Francis Ford Coppola και με πρωταγωνιστές τους Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, και Robert Duvall, ήταν μία από τις πρώτες ταινίες που απεικόνιζαν τη μαφία από την οπτική των οικογενειακών της αξιών, κάνοντας μας να εμβαθύνουμε τόσο πολύ στους ρυθμούς και στις προσωπικότητες των Corleones με αποτέλεσμα να γίνεται αδύνατο να τους αποδομήσουμε πλήρως. Οι Corleones λειτουργούν με αυστηρό ηθικό κώδικα, σε αντίθεση με τη διεφθαρμένη αστυνομία που απειλεί την οικογένεια και τον τρόπο ζωής τους.
Το φαγητό είναι ένας από τους ισχυρότερους τρόπους με τους οποίους το κοινό γνωρίζει την οικογένεια Corleone, που ήρθε στην Αμερική από τη Σικελία και, όπως πολλές οικογένειες μεταναστών, χρησιμοποιεί το φαγητό για να διατηρήσει τις παραδόσεις της. Ενώ ο εξωτερικός κόσμος μπορεί να είναι νέος και προκλητικός, τα οικογενειακά δείπνα και οι συνταγές των προγόνων τους αποτελεί σταθερά ένα οικείο τελετουργικό.
Στην πραγματικότητα, η τριλογία του Νονού φαίνεται σχεδόν ακατανόητη χωρίς το φαγητό και η σημασία του τονίζεται από την πρώτη ταινία (1972), με την εναρκτήρια σκηνή, τον γάμο της Connie Corleone (αδελφή του Coppola, Talia Shire), μια υπερβολική δεξίωση με λαζάνια, σαλάτα antipasto, και μια γιγαντιαία λευκή γαμήλια τούρτα που μεταφέρεται μέσα στο πλήθος των επισκεπτών.
Το φαγητό λειτουργεί παράλληλα ως κοινωνός κακών ειδήσεων. Τα πορτοκάλια, συχνά σύμβολα της ζωής και της αναγέννησης, του πλούτου και της σταθερότητας, λειτουργούν ως προφήτης θανάτου και τραγωδίας σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, όπως αποδεικνύεται από την εμφάνισή τους σε δύο κρίσιμες σκηνές. Ο Don Corleone, ο πατριάρχης της οικογένειας και αρχηγός της συμμορίας (Marlon Brando), αγοράζει φρούτα (συμπεριλαμβάνονται τα πορτοκάλια), όταν δύο άτομα από μια αντίπαλη οικογένεια τον πυροβολούν. Αναρρώνει και στο τέλος της ταινίας, ενώ παίζει με τον εγγονό του σε ένα μικρό κήπο, βάζει μια φλούδα πορτοκαλιού στο στόμα του και φοβίζει το παιδί κάνοντας μορφασμούς καθώς παθαίνει καρδιακή προσβολή και πεθαίνει.
Η δημιουργία του συνόλου ‘’ Ὁ ἦχος ὡς ἔχει ‘’ είναι αποτέλεσμα της φιλίας και συνεργασίας των μελών του. Καθηγητές του τμήματος των ξύλινων πνευστών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και έχοντας ο καθ’ ένας στο ενεργητικό του ένα σημαντικό αριθμό προσωπικών ρεσιτάλ, έχουν ως στόχο να αναδείξουν το πλούσιο ρεπερτόριο που έχει γραφεί για αυτό το σύνολο, αλλά και να γνωρίσουν καλύτερα οι νέοι μουσικοί τον ήχο, τις δυνατότητες και τον ρόλο του κάθε οργάνου.
Το κουιντέτο έχει πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις στην Λάρισα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος με μεγάλο αριθμό έργων. Ανάμεσα σε αυτά και έργα συνθετών τα οποία βρίσκονταν στην αφάνεια, όπως το κουϊντέτο με πιάνο του Al.Magnard, το κουαρτέτο με πιάνο του J.Amberg, το τρίο με πιάνο του H.Molbe το κουϊντέτο για πνευστά του A.Tanev και άλλα, σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση. Τον Νοέμβριο του 2014 έκανε την πρώτη του εμφάνιση του στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015 πραγματοποίησε δύο συναυλίες στην Βασιλεία της Ελβετίας αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.
Το σύνολο αποτελείται από τους Τσιαρδάκα Γεώργιο (φλάουτο), Χατζούλη Δημήτριο (όμποε), Κοτρώτσιο Στέλιο (κλαρινέτο), Αποστολίδου-Καραμανώλη Ευδοξία (φαγκότο)
και Χολέβα Νέλλη (γαλλικό κόρνο).