Εβδομαδα Sergio Leone


Εβδομαδα Sergio Leone

Το JUST.WINEBAR για τρίτη εβδομάδα συνεχίζει το πρότζεκτ “Just Food & Cinema” με αφιέρωμα στον Sergio Leone και τον Ennio Morricone.
Την Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου και ώρα 22:00, σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε τους, Γιώργο Τσιαρδάκα στο φλάουτο, Ευδοξία Καραμανώλη-Αποστολίδου φαγκότο και Νίκο Έξαρχο στο πιάνο να μας παίζουν θέματα από τις ταινίες του Sergio Leone και ένα ευρύτερο αφιέρωμα στη μουσική του Ennio Moriccone.

Μετά τον Vittorio De Sica Vittorio de Sica και την εποχή της μεταπολεμικής Ιταλίας, την εβδομάδα, 12 έως 18 Νοεμβρίου, διερευνούμε τη σχέση της γαστρονομίας με τη μυθολογία της Αμερικανικής Δύσης, γευόμαστε συνταγές που εμπνεύστηκε ο chef του JUST.WINEBAR κ. Ηλίας Τσικρίκης από τις ταινίες του Sergio Leone, παρακολουθούμε σκηνές από τις ταινίες του και ακούμε μουσικές του Ennio Morricone.
Ο Sergio Leone θεωρείται ο αναμορφωτής του σύγχρονου γουέστερν. Οι χαρακτήρες του υπήρξαν “ρεαλιστικοί” και περίπλοκοι. Συνήθως, ήταν μοναχικά-αντικοινωνικά όντα, που σπάνια πλενόταν ή ξυρίζονταν, έδειχναν βρώμικοι και είχαν βεβαρημένο παρελθόν. Οι ταινίες του αποτελούν μια φιλοσόφηση πάνω στη μυθολογία της Αμερικανικής Δύσης, το ρόλο της απληστίας και της βίας στη δύσκολη συνύπαρξη τους με έννοιες όπως εθνική καταγωγή και φιλία.

Μέσα από τις ταινίες του το κοινό είδε έναν cowboy στη μεγάλη οθόνη, το άλογό του, το φαγητό που έτρωγε και όλους τους μύθους γύρω από αυτόν.

Καφές, φασόλια, κρέας, προζύμι και βραστό (stew), τα πέντε βασικά στοιχεία ενός γεύματος στην Άγρια Δύση.

Στην απεικόνιση της βίας ο Leone χρησιμοποίησε τα χαρακτηριστικά μεγάλης διάρκειας κοντινά πλάνα, τα οποία έκανε με το να αναμιγνύει υπερβολικά κοντινά πλάνα με σαρωτικά μακρινά. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να στήσει επικές σκηνές που εντείνονταν με κοντινά στα μάτια, στο πρόσωπο ή στα χέρια που κινούνταν αργά για να πάρουν το όπλο από τη θήκη. Ο Leone επίσης συμπεριέλαβε και μουσική για να μεγεθύνει την ένταση και την πίεση πριν και κατά τη διάρκεια των πολλών μαχών της ταινίας.

Τη μουσική για τις περισσότερες ταινίες του Leone υπογράφει ο Ennio Morricone.

Ευχαριστούμε θερμά, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος για την συνεργασία του, τη βοήθεια και το υλικό που μας πρόσφερε για τον Sergio Leone και τον Ennio Morricone.