Εβδομαδα Alfred Hitchcock


Εβδομαδα Alfred Hitchcock

Την πρώτη εβδομάδα γευόμαστε συνταγές που έχουν χρησιμοποιηθεί στις ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ, παρακολουθούμε σκηνές από τις ταινίες του, ανακαλύπτουμε γιατί οι ξανθές κάνουν τα πιο ωραία θύματα, ποια είναι η πρώτη ταινία στην Ιστορία του Κινηματογράφου, στην οποία η πρωταγωνίστρια… πεθαίνει στο πρώτο μισάωρο και άλλα πολλά.

Την Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου και ώρα 22:00, σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε τη live μουσική παράσταση των Vernissage (chamber ensemble), οι οποίοι μας εισάγουν στο χώρο της κινηματογραφικής μουσικής. Μετά το τέλος της παράστασης θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στα soundtracks των ταινιών του μεγάλου σκηνοθέτη.

Το σύνολο μουσικής δωματίου Vernissage δημιουργήθηκε από τέσσερις καταξιωμένους μουσικούς, με σκοπό τη διάδοση και προβολή της ελληνικής και της διεθνούς πολιτισμικής κληρονομιάς, μέσω της κλασικής μουσικής παράδοσης.

Κεντρική ιδέα και καινοτομία του συνόλου είναι η διασταύρωση της μουσικής με ποικίλες μορφές τέχνης που πραγματώνεται μέσω της δημιουργικής συνεργασίας με καλλιτέχνες διαφόρων ειδών έκφρασης.

Οι Vernissage ξεκινούν την πορεία τους, το 2016, με ένα αφιέρωμα στο «Τango argentinο» του A. Piazzolla., όπου το μουσικό σχήμα πλαισιώνεται από ζευγάρι χορευτών tango. (Μάρτιος 2016, Εμμέλεια, Σέρρες). Στη συνέχεια παρουσιάζουν το project «Πάμε Σινεμά! Cine-Recital» στην κεντρική Αίθουσα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών (Ιανουάριος 2018), στην Αίθουσα Σόλων Μιχαηλίδης στο πλαίσιο των Κυριακάτικων Πρωινών της Κ.Ο.Θ. (Φεβρουάριος 2018), στη μουσική σκηνή «Αίγλη» (Μάρτιος 2018, Σέρρες) στη μουσική σκηνή «French Keys» (Μάρτιος 2018, Θεσσαλονίκη) και στον Πολυχώρο Τέχνης CliqueArt (Μάιος 2018, Βρυξέλλες, Βέλγιο).

Οι παρουσιάσεις, τους προσέφεραν μια αξιόλογη αναγνώριση, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία νέων έργων με ειδική αφιέρωση, τα οποία ερμηνεύτηκαν για πρώτη φορά από τους ίδιους.

Το σύνολο αποτελείται από τους: Dmitry Gudimov (βιολοντσέλο), Κουτή Ελένη (πιάνο), Νεοκλή Νικολαϊδη (αφήγηση, προβολή βίντεο), Νίκο Έξαρχο (μουσική προσαρμογή).

«Πάμε Σινεμά / CineRecital». Ένα project αφιερωμένο στην έβδομη τέχνη, ένα κινηματογραφικό παζλ. Το βιολοντσέλο και το πιάνο ενώνουν τις φωνές τους και ερμηνεύουν γνώριμες μελωδίες του ξένου και ελληνικού κινηματογράφου, που άφησαν το αποτύπωμά τους στη μουσική ιστορία. Η παρουσίαση συνοδεύεται με αφήγηση και ταυτόχρονη προβολή αποσπασμάτων των ταινιών.